,,Dat is een van de mogelijkheden”, zei Reynders over een mogelijke nationalisering. Hij voegde eraan toe dat het effect daarvan op de Belgische staatsschuld ,,redelijk beperkt’ zou zijn. De garanties die België wil geven op de financiering van Dexia vormen volgens Reynders bovendien geen risico voor het land.

België gaf dinsdag al aan garant te staan voor het voortbestaan van de bank, die in de problemen is gekomen door de Europese schuldencrisis. Daarvoor wordt waarschijnlijk een ‘bad bank’ opgericht waarin de zwakke onderdelen van het concern worden ondergebracht. Het gezonde deel zou vervolgens worden verkocht of door de overheid worden overgenomen.

François Baroin

Om het voortbestaan van de bank te garanderen zijn echter ook garanties nodig van de Franse overheid. De Franse minister van Financiën François Baroin gaf woensdag op de Franse radiozender RTL aan dat daarover uiterlijk donderdag overeenstemming zal worden bereikt.

De Franse centralebankpresident Christian Noyer gaf aan dat de centrale banken van Frankrijk en België ervoor zullen zorgen dat Dexia over voldoende liquiditeit kan beschikken om de reddingsoperatie te kunnen doorstaan. Hij benadrukte verder dat Franse banken er over het algemeen goed voorstaan en dat de redding van Dexia de AAA-status van Frankrijk op de internationale financiële markten niet in gevaar brengt.

De reddingsplannen werden woensdagochtend positief ontvangen door beleggers. Na vier dagen van sterke koersdalingen noteerde het aandeel Dexia aan het begin van de handelsdag in Brussel 7 procent hoger op 1,07 euro.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl